Anne Cox helpt je bij uiteenlopende psychische klachten

Voor sommige mensen is het klip en klaar. Je hebt klachten, ook al wel een idee van wat het zou kunnen zijn en dus stap je naar een psycholoog.

Wat voor klachten?

Voor andere mensen ligt het wat lastiger. Je hebt wel klachten, maar die zijn vaag, of je hebt het er niet makkelijk over. Daarbij, je bent nog nooit bij een psycholoog geweest, dus je kunt je er maar weinig bij voorstellen wat een psycholoog nu eigenlijk gaat doen. Bovendien, wie zegt dat jouw klacht wel ‘erg genoeg’ is? Ze zien je al aankomen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het ook echt lastig is. Bijna niemand kan van zichzelf, zonder hulp van buitenaf, bepalen wat het specifieke klachtenprofiel is. Alleen al vanwege het feit dat je in jezelf zit en tegelijkertijd naar jezelf moet kijken.

Maar laat ik je dan ook meteen zeggen dat het heel simpel is. Jouw klacht is namelijk genoeg. Dat die klacht zodanig is dat je hier nu dit aan het lezen bent, is al ‘bewijs’ genoeg voor de ernst. Ook al is het misschien lastig onder woorden te brengen. En ook al twijfel je misschien nog heel erg. Ik twijfel niet meer. Je kunt rustig hulp vragen.

Welke klachten kom ik tegen?

Heel uiteenlopende klachten en vragen eigenlijk. Van slecht verwerkte trauma’s, angsten en fobieën, rouwverwerking tot het gevoel hebben ‘vast’ te zitten in een moment van leven. Maar ook stellen met relatieproblemen, mensen met een burnout en somberheidsklachten. En dan zijn er nog die mensen die een onbestemd gevoel hebben, zich somber of depressief voelen, niet lekker in hun vel zitten, slecht slapen, een negatief zelfbeeld hebben of in het algemeen hun leven willen verrijken.

Je hebt geen klacht

Zelfs zonder klacht kan een psycholoog veel voor je betekenen. In het dagelijks leven kom je er namelijk nooit aan toe: voor jezelf zorgen. En dan heb ik het niet over uitrusten en leuke dingen doen. Ik heb het over nadenken over je leven, kritisch naar jezelf kijken, kijken wat er beter, mooier, fijner kan. Veel ongemakken ontstaan trouwens omdat we daar nooit aan toe komen. En dan is voorkomen toch beter dan genezen.

Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen erbij gebaat is zijn of haar leven van tijd tot tijd kritisch te bestuderen, verbeteren en verrijken.

Meer weten?

Een klacht typeren in een omschrijving, of een lijstje symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel delen, maar niet helemaal. Het beste kan ik je helpen als je me belt of mailt. Dan kun jij precies vertellen hoe het zit en ik kan je een genuanceerd beeld schetsen van wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Contact

Je kunt altijd bellen of stuur een e-mail naar Psycholoog Haarlem – Anne Cox.