Therapie Haarlem met Anne Cox

Als je de eerste keer bij me komt, nemen we de tijd voor je verhaal. Je krijgt uitgebreid de gelegenheid te vertellen wat er speelt, en als je er niet helemaal uitkomt, help ik je de woorden te vinden om het zo precies mogelijk te vertellen.

Het gaat me dan overigens niet alleen om je klacht, je zult merken dat ik op verschillende gebieden wat meer precies in ga en meer te weten wil komen. Gaandeweg dat gesprek zal ik je vragen wat je doel is. We kijken niet alleen waar je nu in zit, maar ook waar je naartoe wilt met Therapie Haarlem. Ik help je heldere doelen te formuleren en samen gaan we na of ze ook haalbaar zijn.

Therapie Haarlem

In de behandeling werk ik vaak met cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

Cognitieve gedragstherapie

Wat houdt dat in? Nou, cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Veel klachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is gericht op het werken met gevoelens en ervaringen. Onder gevoelens versta ik emoties, maar ook lichamelijke gewaarwordingen en die gaan samen met allerlei gedachten en beelden, soms ook geuren en smaken die je ervaart. Gevoelens lijken je vaak te overkomen: ze komen opzetten of verdwijnen zonder dat je dat zelf wilt. Met NLP technieken kun je leren die gevoelens beter te besturen en voor je te laten werken, in plaats van tegen je. Samen doen we ‘gedachtenexperimenten’ waarmee je prettige ervaringen leert oproepen, negatieve ervaringen leert veranderen en nieuwe ervaringen op doet.

Mindfulness

Mindfulness sluit daar heel erg op aan. Mindful is het Engelswoord voor ‘aandacht’ of ‘opmerkzaam’. Mindfulness kun je dus het beste lezen als ‘aandachtigheid’, ‘opmerkzaamheid’. Het is soms knap lastig je aandacht er helemaal bij te houden. Er gebeurt van alles in je leven, maar ook van binnen, in je hoofd, kun je behoorlijk afdwalen. Terwijl je iets doet, kijk je naar jezelf. Je beoordeelt jezelf, veroordeelt nog voor je wat gedaan hebt, je maakt je zorgen over mogelijke scenario’s… Eigenlijk ben je met al dat denken, piekeren en oordelen drukker in je hoofd dan in je leven. Mindfulness leert je je hoofd erbij te houden. De dingen te zien voor wat ze zijn. Te accepteren zoals ze zijn. Wat vervelend is kun je niet altijd meteen veranderen. Je leert daarmee om te gaan. Het is voor de meeste mensen bevrijdend dat te kunnen.

Bekijk hier de therapieën
Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Therapie Haarlem. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Bekijk één van de volgende links:

Wat ik voor jou kan doen…

Heb je nog vragen of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel voor een afspraak of stuur even een mail ter attentie van Therapie Haarlem – Anne Cox.